Βιολογικά Τρόφιμα και πλεονεκτήματα

βιολογικά τρόφιμα

βιολογικά τρόφιμαΥγεία

  • Χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων
  • Μικρότερο ρίσκο νευροδιανοητικών διαταραχών σε παιδιά
  • Υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών
  • Χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων (π.χ. κάδμιο)

Περιβάλλον

  • Μείωση κινδύνου ρύπανσης υπόγειων υδάτων
  • Μεγαλύτερη αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα
  • Μεγαλύτερη βιοποικιλότητα

Ζώα

  • Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης
  • Μηδαμινή χρήση αντιβιοτικών και ορμονών

Τι έχουν δείξει οι μελέτες για την θρεπτική αξία

  • Το μεγάλο όφελος των βιολογικών τροφίμων είναι η μη έκθεσή τους σε κάθε είδους φυτοφάρμακα και χημικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με ορισμένους καρκίνους (συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας στην παιδική ηλικία και του καρκίνου του προστάτη), υπογονιμότητα, αποβολές και άλλα προβλήματα υγείας.
  • Τα παιδιά που τρέφονται με βιολογικά τρόφιμα έχουν χαμηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα στα ούρα τους
  • Οριστικό συμπέρασμα για τις τυχόν διαφορές σε θρεπτικά συστατικά των βιολογικών έναντι των συμβατικών τροφίμων, ακόμα δεν έχει εξαχθεί, αλλά ίσως υπερτερούν λίγο τα βιολογικά. Έως στιγμής έχει βρεθεί ότι:
  • Τα βιολογικά σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι βιολογικές πατάτες ίσως περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι τα συμβατικής καλλιέργειας
  • Τα βιολογικά λαχανικά και δημητριακά ίσως περιέχουν λιγότερες πρωτεΐνες, αλλά καλύτερης ποιότητας απ’ ό,τι τα συμβατικά
  • Τα βιολογικά φυλλώδη λαχανικά με βολβό φαίνεται να περιέχουν λιγότερα νιτρώδη σε σύγκριση με τα συμβατικά
  • Το βιολογικό γάλα μπορεί να περιέχει σημαντικά περισσότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων απ’ ό,τι το συμβατικό
  • Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά πιθανώς περιέχουν περισσότερες φαινόλες
  • Τα βιολογικά τρόφιμα πιθανώς περιέχουν περισσότερο φώσφορο