Υποχρεωτικό το ευρω-φύλλο σε όλα τα προσυσκευασμένα βιολογικά προϊόντα

ευρω-φύλλοΤο βιολογικό λογότυπο της ΕΕ (ευρω-φύλλο) καθίσταται υποχρεωτικό σε όλα τα προσυσκευασμένα βιολογικά προϊόντα τροφίμων που παράγονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα οποία συμμορφώνονται στις απαιτήσεις του κανονισμού για την Βιολογική Γεωργία.

Το λογότυπο είναι προαιρετικό για τα μη συσκευασμένα και τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα. Δίπλα στο λογότυπο της Ε.Ε. θα συνεχίσει να επιτρέπεται η εμφάνιση άλλων ιδιωτικών, περιφερειακών ή εθνικών λογότυπων.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από το λογότυπο, οι νέοι κανόνες σήμανσης των προϊόντων βιολογικής γεωργίας ορίζουν ότι είναι υποχρεωτική αναγραφή του τόπου παραγωγής των συστατικών του προϊόντος και ο κωδικός αριθμός του οργανισμού, που διενεργεί τους ελέγχους.

Το σχέδιο του «ευρω-φύλλου» απεικονίζει τα 12 αστέρια της ΕΕ σε σχήμα φύλλου πάνω σε πράσινο φόντο.


Στο παρελθόν επικρατούσε σύγχυση αναφορικά με τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων, ωστόσο οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί αναμένεται να διαφωτίσουν τους καταναλωτές σχετικά με το θέμα.

Στην ουσία τα βιολογικά προϊόντα είναι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς την χρήση λιπασμάτων και χημικών εντομοκτόνων.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τρόφιμα μπορούν να σημαίνονται ως «βιολογικά», μόνον εφόσον τουλάχιστον το 95% των γεωργικών συστατικών τους είναι βιολογικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurostat πρέπει να έχουν παραχθεί σε γη που καλλιεργείται βιολογικά τουλάχιστον για δυο χρόνια.

Η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και προϊόντων που έχουν παρασκευαστεί από ΓΤΟ εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη στη βιολογική παραγωγή.

Τα προϊόντα που περιέχουν ΓΤΟ δεν μπορούν να σημαίνονται ως βιολογικά, εκτός και αν τα συστατικά που περιέχουν ΓΤΟ έχουν εισέλθει ακούσια στα προϊόντα και η αναλογία ΓΤΟ στο συστατικό είναι μικρότερη από 0,9%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες η Κομισιόν είχε διεξάγει πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον λογότυπο των βιολογικών προϊόντων.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές των καλών τεχνών και του σχεδίου. Συνολικά υποβλήθηκαν περίπου 3.500 σχέδια λογοτύπου, τα οποία εξετάστηκαν από κριτική επιτροπή διεθνούς φήμης.

Οι καλύτεροι τρεις λογότυποι εκφορτώθηκαν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού και απετέλεσαν το αντικείμενο διαδικτυακής ψηφοφορίας.

Το σχέδιο που νίκησε είναι εκείνο του Dusan Milenkovic , φοιτητή από τη Γερμανία, ο οποίος ψηφίστηκε από το 63% του συνόλου των ψηφοφόρων για τον λογότυπο που παρουσιάζει το «Ευρω-φύλλο».

Πρόκειται για ένα αφοπλιστικά απλό σχέδιο που προβάλλει δύο σαφείς ιδέες : τη φύση και την Ευρώπη.

πηγή BIONEWS