ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ – συχνές ερωτήσεις

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑΕίναι προϊόντα που στην καλλιέργεια και στη μεταποίησή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά δηλητήρια. Λαμβάνεται επίσης φροντίδα για την όσο το δυνατόν οικολογική και υγιεινή επεξεργασία τους όταν μεταποιούνται. Στα βιολογικά τρόφιμα απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση μεταλλαγμένου γενετικού υλικού. Για να ονομαστούν βιολογικά πρέπει να ελέγχονται και να πιστοποιούνται από ειδικούς φορείς.

Γιατί να προτιμήσω βιολογικά τρόφιμα;

Για τον εαυτό σας και για τα παιδιά σας να τα προτιμήσετε για να προστατεύσετε την υγεία σας από τα καρκινογόνα τοξικά που περιέχουν τα τρόφιμα χημικής καλλιέργειας. Επίσης γιατί η θρεπτική αξία των συμβατικών τροφίμων είναι -συχνά- σχεδόν ανύπαρκτη. Εφόσον όμως αισθάνεστε όχι μια αποκομμένη και εγωιστική μονάδα αλλά ένα μέρος της ζωής που νοιάζεται για τη ζωή, τα βιολογικά τρόφιμα είναι μονόδρομος για την επιβίωση στον πλανήτη. Για να το θέσουμε αλλιώς, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουμε αν συνεχίσουμε να δηλητηριάζουμε με χημικά το περιβάλλον, και να εξαντλούμε τη φύση με την εντατική μονοκαλλιέργεια.

Έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία;

Σύμφωνα με μια πολυχρησιμοποιημένη έρευνα αμερικάνικου πανεπιστημίου, η θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων είναι από 20% έως και …500% μεγαλύτερη από τα χημικής καλλιέργειας αντίστοιχα. Επίσης, τα μη βιολογικά τρόφιμα περιέχουν ως και τριπλάσια ποσότητα νερού.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Πως είμαι σίγουρος ότι είναι βιολογικά;

Τα ελληνικά βιολογικά τρόφιμα ελέγχονται και πιστοποιούνται από τρεις προς το παρόν φορείς πιστοποίησης και πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα τους (λογότυπο) στη συσκευασία τους. Αν είναι χύμα, επιτρέπεται να πωλούνται ως βιολογικά μόνο στα ειδικά καταστήματα βιολογικών τροφίμων, που κι αυτά πρέπει να ελέγχονται και να πιστοποιούνται από κάποιον από τους φορείς αυτούς. Ο καταστηματάρχης θα πρέπει να είναι σε θέση, σε ζήτησή σας να επιδείξει το τιμολόγιο αγοράς για τα συγκεκριμένα λαχανικά ή φρούτα, καθώς και πιστοποιητικό ελέγχου του παραγωγού από έναν απ τους τρεις πιστοποιητικούς φορείς. Κανονικά τον έλεγχο αυτό πρέπει να τον ασκούν και οι οργανισμοί πιστοποίησης και το Υπ. Γεωργίας. Πάντως, ένας καταστηματάρχης με αγνή πρόθεση φυσιολογικά θα χαρεί να του ζητήσει ένας πελάτης τα στοιχεία αυτά, γιατί δεν επιδιώκει τυφλούς καταναλωτές, αλλά πελάτες που είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Που μπορώ να τα βρω;

Θα τα βρείτε: α. Στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων. β. Στα ράφια αλυσίδων σούπερ μάρκετ. γ. Σε ειδικές λαϊκές βιολογικών τροφίμων δ. Στα κτήματα βιοκαλλιεργητών.

Τι να προσέξω και πως να βεβαιωθώ;

Τα τυποποιημένα βιολογικά τρόφιμα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τη σφραγίδα του πιστοποιητικού οργανισμού που τα ελέγχει. Υπάρχουν φυσικά και τα εισαγόμενα που έχουν σφραγίδα από αντίστοιχους ξένους οργανισμούς. Όσον αφορά τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μπορούν να πωλούνται χύμα μόνο στα ειδικά καταστήματα βιολογικών τροφίμων, και τα καταστήματα πρέπει να πιστοποιούνται και αυτά. Ο καταστηματάρχης θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξει στον πελάτη του πιστοποιητικά για τα προϊόντα που αποκαλεί βιολογικά.

Στο καλάθι του κάθε προϊόντος είναι υποχρεωμένος να έχει πινακίδα με τα στοιχεία του παραγωγού, τον οργανισμό πιστοποίησης, τον τόπο προέλευσης κλπ. Κάποια ομοιόμορφα και άνοστα λαχανικά είναι ύποπτα, αλλά όχι πάντα.

Γιατί είναι ακριβότερα;

α. Δε χρησιμοποιούνται ορμόνες που θα αυξήσουν την παραγωγή και το βάρος -σε νερό- του κάθε καρπού και γιατί δεν γίνεται εντατική καλλιέργεια που φέρνει βραχυπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής και μακροχρόνια ερημοποίηση.

β. Σε ενδεχόμενη έντονη προσβολή από αρρώστιες ή έντομα, δε μπορεί ο παραγωγός να προσφύγει σε δραστικές – χημικές λύσεις για να σώσει την ποσότητα της παραγωγής του.

γ. Συχνά, γιατί οι ποικιλίες που καλλιεργούνται δεν επιλέγονται για την μεγάλη παραγωγή τους αλλά για τη θρεπτική αξία, τη γεύση, την καλή προσαρμογή στις συνθήκες της χώρας, για την λογική ανάγκη τους σε νερό, για τη σωτηρία του φυτικού πλούτου.

δ. Κάποια είδη έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε καλλιεργητική φροντίδα απ ότι τα συμβατικά.

ε. Δεν υπάρχει ακόμη εξασφάλιση εισοδήματος για τους βιοκαλλιεργητές, αφού η αγορά είναι ακόμη μικρή.

στ. Δεν υπάρχει ακόμη καλά οργανωμένη διακίνηση που να εξασφαλίζει έγκαιρη διανομή, καλή διατήρηση και να απελευθερώνει τον παραγωγό από την έγνοια της πώλησης. Οι απώλειες από φθορά επίσης αυξάνουν την τιμή.

ζ. Είναι ακριβότερα γιατί το αξίζουν. Είναι ασύγκριτα θρεπτικότερα και είναι καλλιεργημένα για να γίνουν τρόφιμα και όχι χρήμα που αντιστοιχεί σε βάρος.

η. Το κόστος των συμβατικών τροφίμων είναι από πολλές απόψεις πλασματικό. Στην οικολογία υπάρχει ένας όρος που λέγεται «πραγματικό κόστος». Για παράδειγμα ένα στυλό μπικ μπορεί να είναι πολύ φθηνότερο από ένα στυλό που ξαναχρησιμοποιείται, αλλά αν ενσωματωθεί το περιβαλλοντικό κόστος από όλα τα μπικ που πετιούνται, το «πραγματικό κόστος» του μπικ μπορεί να αποδειχθεί δεκαπλάσιο από το άλλο. Για δοκιμάστε αυτή τη λογική, συνυπολογίζοντας το κόστος που μπορεί να έχει μια αρρώστια από τη συσσώρευση χημικών στον οργανισμό σας ή στον οργανισμό των παιδιών σας …; Δοκιμάστε τώρα την καταστροφή των οικοσυστημάτων, τη μόλυνση του πόσιμου νερού, τη μόλυνση των θαλασσών …; Τι βρίσκετε τώρα ακριβότερο;

Ποιοι είναι οι οργανισμοί πιστοποίησης;

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι δώδεκα – δείτε τους εδώ.