Οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες

βιολογικές ντομάτες

Έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης έδειξε ότι οι βιολογικά παραγόμενες ντομάτες έχουν περισσότερες πολυφαινόλες από τις συμβατικές. Οι πολυφαινόλες είναι συστατικά τροφίμων που έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

βιολογικές ντομάτεςΠροηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα, με επικεφαλής την Rosa M. Lamuela, έδειξε περισσότερες πολυφαινόλες στους βιολογικούς χυμούς ντομάτας και κέτσαπ από τους συμβατικούς και οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της επεξεργασίας που υφίσταται οι συμβατικές ντομάτες. Η νέα έρευνα έδειξε ότι τελικά αυτό οφείλεται στις ίδιες τις ντομάτες και όχι στις διαδικασίες της βιομηχανικής επεξεργασίας της ντομάτας.

Οι πολυφαινόλες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης και η έλλειψή τους έχει συνδεθεί με την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, εκφυλιστικών παθήσεων και καρκίνου. Για αυτή τη μελέτη, η ομάδα χρησιμοποίησε την ποικιλία ντομάτας Daniela, στην οποία εντοπίστηκαν 34 διαφορετικές φαινολικές ενώσεις.

Η ντομάτα εκτός από τις σημαντικές πολυφαινόλες περιέχει επίσης λυκοπένιο, καροτενοειδή και βιταμίνη C, αποτελώντας από μόνη της ένα πακέτο ευεργετικών ουσιών.