Η «βρώμικη δωδεκάδα» σε φυτοφάρμακα

φυτοφάρμακα

Φρούτα και λαχανικά για καλή υγεία συστήνουν οι απανταχού ειδικοί για την αντιμετώπιση των φθορών που μας προκαλεί το μολυσμένο περιβάλλον. Τι γίνεται όμως όταν η ίδια η πηγή της υγείας μας είναι ταυτόχρονα και πηγή της μόλυνσης του οργανισμού μας;

φυτοφάρμακαΚάθε χρόνο, η οργάνωση Environmental Working Group εξετάζει και συντάσσει έναν κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα φρούτα και λαχανικά, το περίφημο Shopper’s Guide to Pesticides in Produce. Τα πιο μολυσμένα για φέτος ή αλλιώς η «βρώμικη δωδεκάδα» είναι: μήλα, σελινόριζα, γλυκές πιπεριές, ροδάκινα, φράουλα, νεκταρίνια εισαγωγής (η έρευνα αφορά τις ΗΠΑ), σταφύλια, σπανάκι, μαρούλια, αγγούρια, μύρτιλα, πατάτες. Τα πιο «αθώα», δηλαδή οι τροφές με την λιγότερη επιβάρυνση σε φυτοφάρμακα είναι: κρεμμύδια, καλαμπόκι, ανανάς, αβοκάντο, λάχανο, γλυκά μπιζέλια, σπαράγγι, μάνγκο, μελιτζάνες, ακτινίδιο, πεπόνι, γλυκές πατάτες, γκρέιπφρουτ, καρπούζι, μανιτάρια.

Αν και η έρευνα έγινε στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν διαφορές στον τρόπο καλλιέργειας και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κατάλογος είναι ενδεικτικός της επικινδυνότητας. Οι ερευνητές της EWG προχώρησαν σε δοκιμές για να ταυτοποιήσουν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων που εξέτασε το USDA και η Food and Drug Administration, μεταξύ 2000 και 2010.

Ο καταναλωτής που ενδιαφέρεται να αποφύγει την επιβάρυνση που δημιουργούν τα φυτοφάρμακα στον οργανισμό του θα πρέπει σαφέστατα να επιλέγει τουλάχιστον τα φρούτα και λαχανικά που ανήκουν στη «βρώμικη δωδεκάδα» να είναι βιολογικά.